امتیاز به خبر

بررسی مزایا و معایب انواع شیرین کننده ها در صنایع غذایی

به دلیل کاربرد گوناگون و وسیع شیرین کننده ها در صنایع غذایی و رژیم غذایی افراد، مورد توجه تواید کنندگان محصولات غذایی قرار می گیرند. در ادامه به بررسی انواع شیرین کننده ها در نوع مصنوعی و طبیعی، کاربرد آنها و معایب آن می پردازیم.
Title

جزئیات خبر

امروزه بسیاری از افراد در طول روز برای شیرین کردن انواع نوشیدنی ها، غذاهای سرد و گرم خودشان حداقل از چند قاشق شکر استفاده می‌ نمایند. به این خاطر بیشتر افراد نسبت به افزایش وزن خود نگران هستند، از این پس شیرین کننده‌ها یک جایگزین بسیار مناسب و رایج برای شکر تبدیل شده اند. پس با ما تا آخر این مقاله همراه باشید تا شما را با انواع شیرین کننده ها، مزایا و معایب آن آشنا کنیم.

شیرین کننده چیست؟

انواع شیرین کننده ها از مواد طبیعی و مصنوعی به شمار می آیند که باعث ایجاد طعم شیرین در غذاها و نوشیدنی‌ ها می شوند. به طور گسترده با توجه به توانایی بالایی که در شیرین کنندگی دارد از آن ها ممکن است در صنایع غذایی به عنوان نگهدارنده مواد غذایی، تولید نوشیدنی های الکلی، قهوه‌ای شدن و کاراملی شدن غذاها استفاده کنند. 

انواع شیرین کننده ها

بیشتر افراد شکر را به عنوان شیرین کننده در نظر میگیرند ولی مواد دیگری هم وجود دارند که جایگزین شکر و دیگر شیرین کننده ها هستند. برخی از این شیرین کننده های مصنوعی یا صنعتی را برای شما بازگو می کنیم.

انواع شیرین کننده ها

دکستروز

دکستروز نوعی گلوکز است که از نشاسته ذرت تولید می شود. این ماده در دو نوع خشک و آبدار در صنایع غذایی کاربرد دارد. دکستروز به صورت مستقیم توسط مخمر ها تولید می شود. بنابراین در تولید نان، مربا، شکلات و ... مورد استفاده قرار میگیرد.به دلیل اینکه دکستروز به سرعت در بدن تجزیه می شود، یک شیرین کننده بی خطر می باشد. این ماده سهم زیادی از واردات انواع شیرین کننده ها در بین وارد کننده دکستروز دارا می باشد.

ساخارین

یکی از ابتدایی ترین انواع شیرین کننده های مصنوعی شناخته شده است که به طور رسمی در سال ۱۸۷۹ سنتز شد و طعم شیرین آن هم خیلی تصادفی کشف شد. در واقع ساخارین ۳۰۰ تا ۵۰۰ برابر شیرین تر از ساکارز می باشد و شما می توانید برای بهبود طعم و مزه خمیر دندان و مواد غذایی رژیمی از این ماده استفاده نمایید ولی به خاطر داشته باشید در دوران بارداری یا شیردهی از مصرف این شیرین کننده پرهیز کنید.

سوکرالوز

سوکرالوز از ساکارز تولید شده است که سه اتم کلر جایگزین سه گروه هیدروکسیل می شوند. سوکرالوز تقریبا ۶۰۰ برابر شیرین تر از شکر، ۲ برابر شیرین تر از ساخارین و ۴ برابر شیرین تر از آسپارتام است. بنابراین در محصولات پخت و پز و هم چنین محصولاتی که عمر قفسه ای بالایی دارند و یا غذا های سرد مورد استفاده قرار میگیرد. 

ادوانتیم

در واقع آدوانتان از انواع شیرین‌ کننده ها غیر مغذی است که تقریباً ۲۰۰۰۰ برابر شیرین‌ تر از شکر معمولی می باشد. این شیرین‌ کننده نیز نسبت به حرارت بسیار مقاوم است و می‌تواند در آشپزی استفاده شود. شما می توانید از اداونتیم در غذاهای پخته شده، نوشابه‌ها، انواع نوشیدنی‌ها، آدامس، میوه‌های فرآوری شده، آب ‌میوه‌ها، دسرها، ژلاتین، پودینگ، مرباها و شربت‌ها استفاده نمایید.

شیرین کننده ادوانتیم

آسپارتام

آسپارتام از مشهورترین شیرین کننده های سنتز به شمار آمده است که نام آن در لیست مواد تشکیل دهنده بسیاری از فرآورده های غذایی و به طور ویژه نوشیدنی های گازدار رژیمی دیده می شود. به طور کلی از آسپارتام به عنوان یک شیرین کننده می‌توانید هم در غذای گرم و هم غذای سرد استفاده نمایید. اما در نظر داشته باشید دمای بیش از حد می‌تواند طعم شیرینی آن را از بین ببرد. همچنین افرادی که مبتلا به بیماری فنیل کتونوری هستند، از آسپارتام پرهیز کنند.

مزایای شیرین کننده صنعتی

این شیرین کننده ها باعث کاهش مصرف قند و شکر روزانه ما می گردند و از آن جایی که فاقد کالری اند، باعث کنترل و کاهش وزن می شوند و یک گزینه ایده آل برای افراد مبتلا به چاقی می باشند. از دیگر مزیت های این شیرین کننده ها آن است که افراد مبتلا به دیابت مجاز به استفاده از آن ها هستند، به این خاطر که این ترکیبات به هیچ عنوان تغییری در سطح قند خون افراد ایجاد نمی کند.

معایب شیرین کننده صنعتی

به طور کلی شیرین کننده صنعتی برای مصرف انسان بی خطر تلقی می شود. اما برخی از افراد بهتر است از مصرف آن ها خودداری کنند. بر حسب تحقیقات نشان داده شده، برخی از شیرین کننده های صنعتی برخلاف شیرین کننده های طبیعی باعث افزایش احتمال به سرطان و سندروم متابولیک می گردند و در طولانی مدت آثار جبران ناپذیری را بر سلامت دندان های می گذارند. هم اکنون شواهدی وجود دارند که نشان می دهند استفاده مداوم از انواع شیرین کننده ها می تواند باعث بروز سردرد، افسردگی و حتی تشنج  گردد.

معایب شیرین کننده صنعتی

نتیجه گیری

بعد از خواندن این گزارش شما می توانید از انواع شیرین کننده‏ ها به عنوان یک افزودنی به محصولات غذایی خود اضافه نمایید که باعث ایجاد طعمی شیرین و مزه ای دهانی خاص در محصول میگردد. همچنین این محصول را به دلیل کاهش کالری دریافتی جایگزین شکر کنید که کمک بسیاری هم در حفظ سلامت بدنتان می نماید.

سوالات متداول

  1. به چه محصولاتی شیرین کننده می گویند؟
    به طور کلی به تمامی مواد خوراکی که طعم شیرینی به سایر محصولات غذایی می بخشند، شیرین کننده می گویند.
  2. استفاده از انواع شیرین کننده ها چه مزایایی به همراه دارد؟
    اولین مزیت استفاده از شیرین‌ کننده‌های مصنوعی، شیرینی زیاد آن می باشد. دومین مزیت استفاده از شیرین کننده های صنعتی کالری بسیار کم آن نسبت به شیرین کننده های طبیعی است. سومین مزیت استفاده از آن کربوهیدرات نبودن آن است‌. همچنین افرادی که مشکل قند خون دارند، می توانند از این محصولات استفاده کنند.
  3. شیرین کننده ادوانتیم بیشتر در کدام محصولات مورد استفاده قرار می گیرد؟
    ادوانتیم در غذاهای پخته شده، انواع نوشیدنی‌ها، آب ‌میوه‌ها، آدامس، میوه‌های فرآوری شده، دسرها، ژلاتین، پودینگ، مرباها و شربت‌ها مورد استفاده قرار می گیرد.

ارسال نظرات