بیشتر بدانیم
در بین افزودنی های غذایی، رنگ ها از جایگاه خاصی برخوردار هستند. این رنگ ها به شکل طبیعی و مصنوعی تولید می شوند. از رنگ ها به دلایل متعددی از جمله جذابیت و مشتری پسندی، جبران رنگ از دست رفته در زمان نگهداری یا فرآیند تولید و تحریک اشتها بطور گسترده ایی در صنایع مواد غذایی استفاده میشود. رنگ خوراکی در کنار طعم و مزه از جمله اساسی ترین خصوصیات حسی مواد غذایی را ایجاد میکنند.
رنگ خوراکی یا افزودنی رنگ به هر رنگ، رنگدانه یا ماده ای گفته می شود که وقتی به غذا یا نوشیدنی اضافه می شود، رنگ می بخشد. آنها به اشکال مختلف شامل مایعات، پودرها، ژل ها و خمیرها هستند. رنگ خوراکی هم در تولید مواد غذایی تجاری و هم در آشپزی خانگی استفاده می شود.
رنگهای خوراکی در مصارف غیر خوراکی متعددی همچون داروسازی، لوازم آرایشی، صنایع دستی و تجهیزات پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند. مدت های طولانی است که رنگ های خوراکی به مواد غذایی مختلف و نوشابه ها افزوده میشوند. رنگدانه ها در بسياری از ميوه ها و سبزی های تازه وجود دارند. این رنگدانه ها روشن و شفاف بوده و وجود آنها موجب افزایش اشتها و تمایل مصرف میگردد. از رنگ های خوراکی به عنوان مکمل ظاهری طبيعي مواد غذايي و ایجاد تغییرات مطلوب بر روی محصولات استفاده می گردد.
بيشتر کشورها فهرستی از رنگ های خوراکی مجاز به همراه محدودیت های استفاده در محصولات مختلف دارند. از این رو بررسی ويژگی های يک رنگ پیش از استفاده آن در فرآورده های غذايي ضروری میباشد. بسیاری از این افزودنی ها به عنوان رنگ دهنده در لوازم آرایشی، داروها و محصولاتی مانند خمیر دندان و دهانشویه نیز استفاده میشوند
اشکال مختلفی مانند مایع، پودر، ژله و خمیر از رنگ خوراکی وجود دارد. رنگ خوراکی در حین اینکه به مواد غذایی رنگ میبخشد طعم متفاوتی به آن غذا میدهد.
آیا رنگ ها فقط در مواد غذایی کاربرد دارد؟
خیر. داروسازی، لوازم آرایشی، صنایع دستی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.