امتیاز به خبر

شیر کم چرب یا شیر پر چرب

شیر کم چرب و شیر بدون چربی نسبت به شیر کامل، کالری کمتر و ویتامین بیشتری دارند. همچنین شیر کم چرب دارای چربی اشباع کمتری است. در سایر مواد مغذی تفاوت چندانی بین این دو وجود ندارد. تنها تفاوت های موجود به کمتر بودن قند در شیر کم چرب و بالاتر بودن میزان پروتئین و کلسیم (دو ماده حیاتی برای رشد و سلامت دندان، استخوان و عضله) در آن مربوط است.
Title

جزئیات خبر

از اصلی ترین ویژگی های شیر می توان به وجود کلسیم در آن اشاره کرد که نقش مهمی در استحکام و شکل گیری استخوان های بدن، سلامتی دندان ها ایفا می کند. علاوه بر این وجود فسفر جهت رخ دادن بسیاری از واکنش های شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیم ها و همچنین رشد و ترمیم بافت ها ارزش شیر را دوچندان کرده است. ناگفته نماند که پتاسیم و سدیم نیز به عنوان مهمترین املاح برای تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول ها بسیار مهم هستند که در شیر وجود دارند. در ادامه در مورد شیر کم چرب یا شیر پر چرب مطالبی ارائه می دهیم. 

شیر

شیر به‌ صورت اولیه و در همان زمان دوشیدن از گاو، یک مایع غلیظ و چرب است که انواع مشتقات چرب مواد لبنی مثل خامه، سرشیر و کره، از آن به‌دست می‌آید. شیر پر چرب موجود در فروشگاه‌ های مختلف، چند مرحله ابتدایی را از سر گذرانده و با پاستوریزه شدن و البته جدا کردن بخشی از چربی موجود در آن، به یک شیر سالم، چرب و خوش‌طعم، تبدیل شده است.

شیر

مهمترین مشخصه‌های شیر پر چرب

غلظت بالا: یکی از مهمترین مشخصه‌ های متفاوت میان شیر کم چرب یا شیر پر چرب، میزان غلظت آنها است. شیر پر چرب با داشتن حدود 5 درصد چربی، غلظت بالاتری دارد و این موضوع در نگاه اول و حتی بدون مزه‌کردن شیر نیز کاملا واضح است.

طعم بهتر: بدون شک، داشتن چربی بیشتر، بر طعم شیر تاثیر می‌گذارد و شیر پر چرب با داشتن میزان چربی و غلظت بالاتر، طعم بهتری نسبت به شیرهای کم چرب دارد.
کالری بیشتر: شما هم به‌خوبی می‌دانید که شیر پرچرب به معنی کالری بالاتر است و مصرف یک لیوان شیر پر چرب، میزان کالری مصرفی روزانه‌تان را به شکل قابل توجهی افزایش می‌دهد.

کلسیم کمتر: یکی از مهمترین سوالات همه مصرف‌کننده‌ها این است که شیر پر چرب کلسیم بیشتری دارد یا کم چرب و احتمالا پاسخ این سوال شما را نیز متعجب خواهد کرد. شیر پر چرب غلیظ‌ تر است و میزان آب موجود در این نوع شیر کمتر بوده و از آن‌جا که کلسیم محلول در آب است، میزان کلسیم آن نیز کمتر از شیر کم چرب خواهد بود. یکی از مهمترین خواص شیر پر چرب یعنی میزان چربی بیشتر آن، یکی از مهمترین معایب این نوشیدنی است. چربی موجود در انواع لبنیات، از نوع اشباع‌ شده است و این نوع چربی، برخلاف چربی‌های گیاهی مثل انواع دانه‌های روغنی و آجیل، ریسک ابتلا به انواع بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

به همین خاطر بهتر است در زمان انتخاب میان شیر کم چرب یا شیر پر چرب برای مصرف روزانه، این موضوع را در نظر بگیرید. البته برای درست‌کردن انواع دسرها، کیک‌ها و غذاهای خوشمزه، شیر پر چرب انتخاب بهتری است. غلظت این نوع شیر، باعث لعاب بیشتر انواع غذاها مثل سوپ یا شیربرنج خواهد شد و نتیجه نهایی بسیار بهتر می‌شود.

شیر پر چرب یا شیر کامل

شیر کامل یا 2 درصد حاوی پروتئین، کلسیم، ویتامین های A و D و چربی اشباع است. اگرچه به طور معمول فقط برای کودکان خردسال توصیه می شود اما مطالعات جدید نشان می دهد بزرگسالانی که لبنیات با چربی کامل مصرف می کنند معمولاً در وعده های غذایی، کمتر غذا می خورند و بیشتر از کسانی که لبنیات کم چرب می نوشند سیر می شوند. این نوع شیر برای افرادی که لبنیات کمی می نوشند، افرادی که به دنبال افزایش کالری هستند یا برای کودکان زیر دو سال ایده آل خواهد بود.

شیر کم چرب یا شیر پر چرب

شیر کم چرب

شیر بدون چربی یا 1 درصد حاوی تمام پروتئین ها، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در شیر کامل است اما چربی اشباع بسیار کمتری دارد. این نوع شیر به طور معمول از شیر پر چربی سالم تر است. این شیر برای افرادی که غالباً مصرف پروتئین کمتری دارند، مقدار زیادی لبنیات مصرف می کند یا به دنبال کاهش مصرف چربی اشباع شده هستند ایده آل است.

یک نمونه دیگر از تفاوت شیر کم چرب با شیر پر چرب در میزان کالری هایشان است. به طوری که یک لیوان شیر کم چرب در برگیرنده 90 کالری و شیر پرچرب حاوی 150 کالری است. و حتما می دانید کالری زیاد موجب چاقی می شود. پس افرادی که در معرض چاقی دارند از مصرف این نوع شیر (پر چرب) خودداری کنند.

نتیجه گیری

همان‌طور که گفتیم شیر سرشار از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن انسان است. به همین دلیل نوشیدن روزانه یک لیوان شیر به هر سنی از کودک تا بزرگسال پیشنهاد می‌شود. اما کدام نوع شیر بهتر است؟ شیر کم چرب یا شیر پر چرب؟ این سوال ذهن بسیاری از افراد را به خود درگیر کرده است. در پاسخ باید بگوییم که شیر کم‌چرب و شیر پرچرب از نظر ارزش غذایی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و تنها تفاوت آن‌ها در میزان کالری شیر پرچرب نسبت به شیر کم‌ چرب است.

سوالات متداول

  1. شیر پرچرب برای چه کسانی خوب است؟
    حرف از چربی که به میان می آید عده زیادی وحشت به جانشان می افتد که چربی مضر است و باید از آن دوری کرد . در حالی که واقعا این طور نیست و چربی نیز به اندازه خود برای بدن و سلامتی مفید است. در رابطه با شیر پرچرب نیز همین قضیه صدق می کند. به گونه ای که متخصصان چربی های موجود در شیر را از لحاظ تامین انرژی و دریافت ویتامین های محلول در چربی برای کودکان و نوجوانان مهم و دارای اهمیت می دانند. از جمله تفاوت شیر کم چرب با پرچرب می توان به این مورد اشاره داشت که شیر پر چرب کلسیم کمتری را وارد بدن می کند. به همین خاطر برخی از افراد از مصرف آن پرهیز می کنند.
  2. شیر کم چرب را چه کسانی مصرف کنند؟
    همچنین افرادی که شرایط زیر را دارند  شیر کم چرب بخورند که عبارتند از؛ افراد دچار چربی خون، افراد بزرگسال به خصوص خانم ها، افراد مبتلا به پوکی استخوان (به علت کمبود کلسیم) و خانم ها به علت جذب کلسیم بیشتر می باشد.

ارسال نظرات