بیشتر بدانیم
از اصلی ترین ویژگی های شیر می توان به وجود کلسیم در آن اشاره کرد که نقش مهمی در استحکام و شکل گیری استخوان های بدن، سلامتی دندان ها ایفا می کند. علاوه بر این وجود فسفر جهت رخ دادن بسیاری از واکنش های شیمیایی بدن و فعال کردن آنزیم ها و همچنین رشد و ترمیم بافت ها ارزش شیر را دوچندان کرده است. ناگفته نماند که پتاسیم و سدیم نیز به عنوان مهمترین املاح برای تنظیم اسیدی و بازی بودن سلول ها بسیار مهم هستند که در شیر وجود دارند. در ادامه در مورد شیر کم چرب یا شیر پر چرب مطالبی ارائه می دهیم.
شیر به صورت اولیه و در همان زمان دوشیدن از گاو، یک مایع غلیظ و چرب است که انواع مشتقات چرب مواد لبنی مثل خامه، سرشیر و کره، از آن بهدست میآید. شیر پر چرب موجود در فروشگاه های مختلف، چند مرحله ابتدایی را از سر گذرانده و با پاستوریزه شدن و البته جدا کردن بخشی از چربی موجود در آن، به یک شیر سالم، چرب و خوشطعم، تبدیل شده است.
غلظت بالا: یکی از مهمترین مشخصه های متفاوت میان شیر کم چرب یا شیر پر چرب، میزان غلظت آنها است. شیر پر چرب با داشتن حدود 5 درصد چربی، غلظت بالاتری دارد و این موضوع در نگاه اول و حتی بدون مزهکردن شیر نیز کاملا واضح است.
طعم بهتر: بدون شک، داشتن چربی بیشتر، بر طعم شیر تاثیر میگذارد و شیر پر چرب با داشتن میزان چربی و غلظت بالاتر، طعم بهتری نسبت به شیرهای کم چرب دارد.
کالری بیشتر: شما هم بهخوبی میدانید که شیر پرچرب به معنی کالری بالاتر است و مصرف یک لیوان شیر پر چرب، میزان کالری مصرفی روزانهتان را به شکل قابل توجهی افزایش میدهد.
کلسیم کمتر: یکی از مهمترین سوالات همه مصرفکنندهها این است که شیر پر چرب کلسیم بیشتری دارد یا کم چرب و احتمالا پاسخ این سوال شما را نیز متعجب خواهد کرد. شیر پر چرب غلیظ تر است و میزان آب موجود در این نوع شیر کمتر بوده و از آنجا که کلسیم محلول در آب است، میزان کلسیم آن نیز کمتر از شیر کم چرب خواهد بود. یکی از مهمترین خواص شیر پر چرب یعنی میزان چربی بیشتر آن، یکی از مهمترین معایب این نوشیدنی است. چربی موجود در انواع لبنیات، از نوع اشباع شده است و این نوع چربی، برخلاف چربیهای گیاهی مثل انواع دانههای روغنی و آجیل، ریسک ابتلا به انواع بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.
به همین خاطر بهتر است در زمان انتخاب میان شیر کم چرب یا شیر پر چرب برای مصرف روزانه، این موضوع را در نظر بگیرید. البته برای درستکردن انواع دسرها، کیکها و غذاهای خوشمزه، شیر پر چرب انتخاب بهتری است. غلظت این نوع شیر، باعث لعاب بیشتر انواع غذاها مثل سوپ یا شیربرنج خواهد شد و نتیجه نهایی بسیار بهتر میشود.
شیر کامل یا 2 درصد حاوی پروتئین، کلسیم، ویتامین های A و D و چربی اشباع است. اگرچه به طور معمول فقط برای کودکان خردسال توصیه می شود اما مطالعات جدید نشان می دهد بزرگسالانی که لبنیات با چربی کامل مصرف می کنند معمولاً در وعده های غذایی، کمتر غذا می خورند و بیشتر از کسانی که لبنیات کم چرب می نوشند سیر می شوند. این نوع شیر برای افرادی که لبنیات کمی می نوشند، افرادی که به دنبال افزایش کالری هستند یا برای کودکان زیر دو سال ایده آل خواهد بود.
شیر بدون چربی یا 1 درصد حاوی تمام پروتئین ها، ویتامین ها و مواد معدنی موجود در شیر کامل است اما چربی اشباع بسیار کمتری دارد. این نوع شیر به طور معمول از شیر پر چربی سالم تر است. این شیر برای افرادی که غالباً مصرف پروتئین کمتری دارند، مقدار زیادی لبنیات مصرف می کند یا به دنبال کاهش مصرف چربی اشباع شده هستند ایده آل است.
یک نمونه دیگر از تفاوت شیر کم چرب با شیر پر چرب در میزان کالری هایشان است. به طوری که یک لیوان شیر کم چرب در برگیرنده 90 کالری و شیر پرچرب حاوی 150 کالری است. و حتما می دانید کالری زیاد موجب چاقی می شود. پس افرادی که در معرض چاقی دارند از مصرف این نوع شیر (پر چرب) خودداری کنند.
همانطور که گفتیم شیر سرشار از مواد مغذی مورد نیاز برای بدن انسان است. به همین دلیل نوشیدن روزانه یک لیوان شیر به هر سنی از کودک تا بزرگسال پیشنهاد میشود. اما کدام نوع شیر بهتر است؟ شیر کم چرب یا شیر پر چرب؟ این سوال ذهن بسیاری از افراد را به خود درگیر کرده است. در پاسخ باید بگوییم که شیر کمچرب و شیر پرچرب از نظر ارزش غذایی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند و تنها تفاوت آنها در میزان کالری شیر پرچرب نسبت به شیر کم چرب است.