امتیاز به خبر

مالتو دکسترین یک کربوهیدرات پیچیده

مالتو دکسترین یک کربوهیدرات به شکل پودر سفید رنگ است که از هرگونه نشاسته تهیه می شود. این ماده کیفیت محصول را افزایش می دهد و به همین دلیل در شاخه های مختلف صنایع غذایی کاربرد دارد.
Title

جزئیات خبر

مالتودکسترین چیست؟

مالتودکسترین یکی از افزودنی های خوراکی پر کاربرد می باشد که علاوه بر صنعت تولید محصولات غذایی در صنایع گوناگون دیگر نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این ماده یک پلی ساکارید می باشد که حاصل هیدرولیز نشاسته است. هیدرولیز واکنشی است که در آن یک ترکیب با اضافه شدن آب (H2O) به واحدهای تشکیل دهنده خود تقسیم می شود. نشاسته نیز حاصل اتحاد تعداد زیادی پلی ساکارید می باشد که با آب ترکیب شده و مالتودکسترین را ایجاد می کند. تمامی این اطلاعات مواردی هستند که وارد کننده مالتودکسترین باید بر آنها واقف باشد، کاربرد و شناخت نیاز مشتری نیز از این دسته اطلاعات هستند که در ادامه این مطلب به آنها اشاره خواهیم کرد. همچنین به معرفی دقیق تر مالتودکسترین یک کربوهیدرات پیچیده نیز می پردازیم.

کربوهیدرات مالتودکسترین

با توجه به مونومرهای پلی ساکارید که گلوکزها هستند پس از هضم شدن مالتودکسترین در دستگاه گوارش مانند قند به سرعت جذب بدن می شوند. اما نمی توان گفت شیرینی آن به اندازه شکر است، در ضمن درجه پلیمریزاسیون نیز در میزان قند مالتودکسترین تاثیر به سزایی دارد. پلیمریزاسیون کاملا عملکردی عکس هیدرولیز دارد و با ایجاد پیوند میان مونومرها، یک مولکول جدید حاصل می نماید. به همین خاطر گلوکز های این افزودنی که ناشی از هیدرولیز نشاسته هستند جذب بدن شده و پس از پلیمریزاسیون مولکول های قندی از جمله مونوساکارید، گالاکتوز و فروکتوز را ایجاد می کنند.

مالتودکسترین یک کربوهیدرات پیچیده

بر اساس توضیحات ارائه شده به معرفی مالتودکسترین و اصلی ترین زیست مولکول تشکیل دهنده آن، نشاسته، پرداخته ایم. به این نتیجه میرسیم که نشاسته یک کربوهیدرات پیچیده بوده و به عنوان شیرین کننده و نگهدارنده در تولید محصولات خوراکی کاربرد بسیاری دارد.

کاربرد مالتودکسترین

مالتودکسترین یک کربوهیدرات پیچیده بوده و به عنوان شیرین کننده در انواع آبنبات ها وجود دارد. در واقع این ماده یک افزودنی می باشد که تنها خاصیت شیرین کنندگی و افزایش قند خون را دارد و خود دارای طعم و عطر به خصوصی نمی باشد. به این خاطر در تولید آبنبات و دیگر محصولات غذایی شیرین مورد استفاده قرار می گیرد که طعم شیری را تشدید می کند.

علاوه بر این مالتودکسترین به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده قابلیت افزایش عمر محصولات غذایی را داشته و به عنوان نگهدارنده نیز به کار می رود. به همین خاطر در تولید کنسروها و غذاهای منجمد یا نیمه آماده نیز استفاده می شود.

کاربرد مالتودکسترین

مالتودکسترین یک کربوهیدرات پیچیده طبیعی است؟

مالتودکسترین از نشاسته ذرت، برنج یا سیب زمینی تشکیل شده است. مالتودکسترین یک کربوهیدرات پیچیده می باشد، با این حال طی پلیمریزاسیون مونومرهای آن نمی توانند زنجیره ای به بلندی دیگر نشاسته های پیچیده تولید کنند.

اما از آنجا که پودر کریستالی مالتودکسترین به روش های صنعتی فرآوری می شود نمی توان آن را به عنوان ماده ای طبیعی در نظر گرفت. با این حال از نظر بی خطر بودن اداره غذا و داروی ایالات متحده و آن را تایید کرده اد.

مزایای افزودنی مالتودکسترین

برخی از مزایای مالتودکسترین به عنوان یک کربوهیدرات پیچیده به شرح زیر می باشند.

  • افرادی که قند خون پایین دارند می توانند از جنبه دارویی این افزودنی بهره مند شوند. مولکول های قندی که از مونومرهای گلوکز در بدن تولید می شوند نیز قند خون را افزایش می دهند، در نتیجه مصرف بیش از اندازه مواد غذایی حاوی مالتودکسترین برای افراد مبتلا به دیابت مضر خواهد بود.
  • در تهیه مواد غذایی از این افزودنی به عنوان حجم دهنده غذا نیز استفاده می شود. در واقع شکر و برخی کربوهیدرات های طبیعی در محصولات خوراکی موجب پف کردن ماده غذایی می شوند. اما می توان مالتودکسترین را جایگزین آنها کرد تا علی رغم حفظ شیرینی محصول خوراکی حجم آن را افزایش دهد.
  • با توجه به مورد ذکر شده در راستای تولید برخی مواد غذایی که قند بالایی دارند می توان این ماده را افزوده و طعم شیرین آن را شدت بخشید، در عین حال از سطح کربوهیدرات آن کاست.
  • لازم به ذکر است که این نشاسته در غذاهای فرآوری شده علاوه بر قند جایگزین چربی نیز می باشد.

مزایای افزودنی مالتودکسترین

نتیجه گیری

مالتودکسترین یک کربوهیدرات پیچیده می باشد که واحد های تشکیل دهنده آن پلی ساکاریدها هستند. پلی ساکاریدها خود از مونومرهایی تحت عنوان گلوکز تولید شده اند که طی فرایند هیدرولیز، آزاد و در روده جذب می شوند. سپس طی پلیمریزاسیون مولکول های قند را ایجاد کرده و می توانند در تولید مواد غذایی جایگزین قند و چربی شوند. وارد کننده کربوهیدرات مالتودکسترین آن را برای تولید آبنبات، برخی نوشیدنی های شیرین، کنسروها و ... خرید و فروش می کند.

لازم به ذکر است این افزودنی تنها تشدید کننده طعم شیرین می باشد و خود هیچ مزه به خصوصی ندارد.

سوالات متداول

  1. مالتو دکسترین برای چه کسانی مضر است؟
    توصیه می شود افراد مبتلا به دیابت و چربی از مصرف این کربوهیدرات پیچیده خودداری کنند.
  2. قند مالتودکسترین با شکر چند درصد تفاوت دارد؟
    مالتودکسترین کمتر از 20 درصد و شکر حداقل 20 درصد قند دارد.
  3. کربوهیدرات های پیچیده کدامند؟
    واحد سازنده کربوهیدرات ها پلی ساکارید ها هستند که زیست مولکول های پیچیده ای مانند مالتودکسترین ها، سلولزها، گلیکوژن ها و ... را تولید می کنند.

ارسال نظرات