بیشتر بدانیم
آهن یکی از مواد معدنی بسیار مهم در بدن است و مهمترین تأثیر آن در شکلگیری و اکسیژن رسانی خون است. آهن عضو اصلی در سنتز نوعی پروتئین در سلولهای قرمز خونی است که به آن هموگلوبین میگویند. نقش اصلی هموگلوبین در بدن انتقال اکسیژن از ریهها به تمام سلولهای بدن است. اگر مقدار آهن خون شما پایین باشد، مقدار اکسیژنگیری در بدن شما کاهش یافته و این یکی از علل عمده خستگی و ضعف در انجام کارها است. یکی دیگر از فواید آهن هم نقش آن در تبدیل غذا به انرژی است. سلولهای انسان برای تبدیل غذا به آدنوزین تری فسفات (ATP) که سوخت اصلی بدن به شمار میرود و به آهن نیاز دارند. کمبود آهن باعث احساس خستگی و ضعف میشود. همچنین آهن برای تولید و رشد سلولهای ایمنی ضروری است، کمبود این ماده میتواند باعث ضعف قدرت سیستم ایمنی بشود؛ آهن به عملکرد شناختی مغز و حافظه، قدرت تمرکز و همچنین قدرت یادگیری و حل مسئله کمک میکند.
میزان آهن مورد نیاز روزانه بدن بر اساس جنسیت و سن متفاوت است. کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، مردان و زنان هر کدام نیازهای متفاوتی برای دریافت آهن دارند. میزان نیاز مردان به آهن ثابت تر از زنان است زیرا زنان در سنین مختلف، بارداری، شیردهی و قاعدگی نیازهای متفاوتی دارند.
نیاز افراد مختلف برای مصرف آهن مورد نیاز روزانه به شرح زیر است:
نوزادان تا شش ماهگی: 27/0 میلیگرم
هفت تا 12 ماهگی: 11 میلیگرم
یک تا هشت سالگی: 7 میلی گرم
9 تا 18 سالگی: 8 میلیگرم
مردان بزرگسال(19 تا 50 سال) : 18 میلیگرم
زنان بزرگسال (19 تا 50 سال) : 18 میلیگرم
زنان و مردان بالای 50 سال : 8 میلی گرم
زنان باردار: 27 میلیگرم
زنان شیرده : 9 میلی گرم
صفحه اصلیبیماری ها۲۰ علامت کمبود آهن در بدن و راههای درمان آن
۲۰ علامت کمبود آهن در بدن و راههای درمان آن
کمبود آهن زمانی رخ میدهد که آهن کافی در خون وجود نداشته باشد. این مسأله میتواند منجر به علائمی از قبیل خستگی مزمن و گیجی و موارد دیگر شود.
آهن مادهای معدنی است که برای بسیاری از کارکردهای بدن ضروری است. این ماده از انتقال اکسیژن در خون پشتیبانی میکند. همچنین، برای رشد و کارکرد صحیح سلولها و تولید بعضی هورمونها و بافتها نیز ضروری است.
در صورتی که سطح آهن خون خیلی پایین بیاید، ممکن است این کارکردها مختل شده و منجر به کم خونی فقر آهن شود. در بیشتر موارد، این عارضه به راحتی قابل درمان است. برای بررسی بیشتر این مشکل و راهکارهای مقابله یا آن، در ادامه با ما همراه باشید.
علائم کمبود آهن در بدن
علائم کمبود آهن
علائم فقر آهن بسته به شدت آن و نیز سلامت عمومی بدن متفاوت است. در فقر آهن خفیف یا متوسط، ممکن است علائم قابل توجهی نداشته باشید. گاهی، کمبود آهن ممکن است منجر به کم خونی فقر آهن شود. این امر زمانی رخ میدهد که بدن گلبول قرمز یا هموگلبین کافی در خون نداشته باشد.
از علائم کم خونی فقر آهن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
احساس خستگی
ضعف
گیجی
سردرد
حساسیت به دما
تنگی نفس
درد قفسه سینه
دشواری در تمرکز
تپش قلب
سندروم پای بیقرار
همچنین نشانههایی فیزیکی از قبیل موارد زیر نیز وجود دارد که از عوارض کمبود آهن در بدن است:
ناخن شکننده
ترک های گوشه دهان
ریزش مو
التهاب زبان
پوست رنگ پریده یا زرد غیرعادی
تنفس یا ضربان قلب نامنظم
لیست غذاهای سرشار از آهن
بدن دو تا سه برابر بیشتر از منابع حیوانی آهن جذب می کند. برخی از بهترین منابع حیوانی آهن عبارتند از:
گوشت گاو؛
صدف خوراکی؛
گوشت مرغ؛
بوقلمون.
اگرچه آهن موجود در گیاهان کمتر جذب میشود، میتوانید در کنار غذاهای حاوی ویتامین C مصرف کنید تا آهن بیشتری جذب شود. برخی از بهترین منابع گیاهی آهن عبارتند از:
لوبیا و عدس؛
توفو؛
سیبزمینی پخته؛
بادام هندی؛
سبزیجات برگ سبز تیره مانند اسفناج؛
غلات صبحانه غنی شده؛
نانهای سبوسدار و غنی شده.
بهترین شیوه مصرف قرص آهن
توجه داشته باشید بعد از مصرف قرص آهن از خوردن مواد غذایی که دارای کلسیم هستند مثل لبنیات خودداری کنید.همچنین مصرف مواد غذایی مانند چای،قهوه و کاکائو به علت داشتن کافئین مانع جذب آهن در بدن می شود.
بنابر این سعی کنید حداقل یک ساعت قبل و یا 2 ساعت بعد از مصرف این غذاها قرص آهن را استفاده کنید .خوردن ماست به علت وجود اسید لاکتیک در آن بلامانع است زیرا که جذب آهن را افزایش می دهد.
اگر چه خورد ن قرص آهن با غذا درست نیست اما استفاده آن با آب میوه مخصوصا میوه هایی که حاوی ویتامین C هستند به جذب بهترآهن کمک می کند.
شاید یکی از بهترین زمان ها برای استفاده از قرص آهن مصرف آن معده خالی مصرف کنید اما اگر بعد از آن دچار اختلالات گوارشی مانند معده درد،اسهال و یبوست می شوید این کار را انجام ندهید.
بنابراین شاید بتوان گفت که یکی از زمان های مناسب برای مصرف آهن قبل از خواب است در صورتی که 2 ساعت قبل از آن چیزی نخورده باشید.مصرف قرص آهن به صورت ناشتا نیز می توان مناسب باشد. اگر فکر می کنید ممکن است دچار حالت تهوع شوید بهتر است یک لیوان آب پرتغال همراه با آن میل کنید.
یکی دیگر از نکات مهم در زمان مصرف مکمل آهن این ست که آن را همزمان با مولتی ویتامین مصرف نکنید. از آنجایی که مولتی ویتامین حاوی مقادیری آهن است مصرف همزمان آن با آهن باعث بالا رفتن سطح آن در بدن میشود.
همچنین قرص آهن را به شکل خودسرانه و بدون تجویز پزشک مصرف نکنید زیرا ممکن است بدن را دچار اختلال کند.و نکته آخر اینکه قرص آهن را در زمان مشخصی از روز استفاده کنید.
نتیجه گیری : آهن، یک ماده معدنی مهم است که باید به طور مرتب مصرف شود، زیرا بدن نمیتواند آن را بسازد. با این حال باید توجه داشته باشید که برخی افراد باید مصرف گوشت قرمز و غذاهای دیگری را که آهن بالایی دارند محدود کنند. هرچند بدن اکثر افراد به راحتی می تواند میزان آهن جذب شده از غذا را تنظیم کند. به یاد داشته باشید که اگر ماهی و گوشت نمی خورید ، می توانید هنگام خوردن سبزیجات دارای آهن ، غذایی حاوی ویتامین سی مصرف کنید تا میزان جذب آهن افزایش یابد.
سوالات متداول
1_ بهترین زمان مصرف قرص آهن برای کودکان چه زمانی است؟
بایستی به این نکته توجه داشته باشید که لاکتوفرین که در شیر مادر است تسهیل کننده جذب آهن است.بهتر است جهت جلوگیری از سیاه شدن دندان های کودک بعد از دادن قطره به او کمی آب بدهیم.
بهترین زمان استفاده قرص آهن در کودکان و نوجوان ابتدای سال تحصیلی و شروع مدرسه است. توصیه می شود که برای مصرف آهن یک روز مشخص در هفته را در نظر بگیرید.
2_قطره لیپوزوفر بی اس کی چیست؟
قطره لیپوزوفر نوعی مکمل آهن است که لیپوزوم های حاوی آهن در آن به راحتی از طریق از روده جذب می شوند. از آنجا که آهن درون ساختار لیپوزومی به راحتی از طریق سلول های دیواره روده جذب می شود، مولکول های آهن تماس مستقیم با دستگاه گوارش ندارند.
بنابراین قطره آهن باعث عوارض گوارشی نمی شود.از طرفی این قطره ها بوی بدی ندارند و موجب سیاه شده دندان ها نمی شوند