بیشتر بدانیم
مصرف کنندگان کیفیت و تجربه غذایی خاصی را از غذاهای فرآوری شده می خواهند. این امر تا حدی با افزودن تثبیت کننده ها، غلیظ کننده ها و عوامل ژل کننده به دست می آید که به غذاها بافت، طعم و حس یکنواختی در دهان می دهد. بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم از جمله مواد نگهدارنده هستند که در سال های اخیر بطور وسیعی در صنعت غذا برای جلوگیری از فساد و رشد باکتری، کپک و مخمر در مواد غذایی از آنها استفاده می شود. همچنین وارد کننده سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در حجم بالا آنها را وارد می کنند.
پتاسیم سوربات ترکیب شیمیایی افزودنی است که به عنوان ماده نگهدارنده شناخته می شود. این ترکیب نمکی بدون بو و مزه است. سوربات پتاسیم از طریق جلوگیری کردن از رشد قارچ ها، کپک ها و فرآیند تخمیر باعث افزایش ماندگاری مواد غذایی می شود. در پنجاه سال اخیر ایمن بودن این ماده شیمیایی مورد بررسی قرار گرفته است و سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) در صورت استفاده مناسب آن را بی خطر اعلام کرده است.
سوربات پتاسیم به عنوان ماده نگهدارنده افزودنی، تغییری در کیفیت مواد غذایی مانند رنگ، طعم و ظاهر آن ایجاد نمی کند و همچنین به دلیل حلالیت بالا در آب، به عنوان ماده افزودنی محبوبی شناخته شده است؛ بنابراین می توان گفت پتاسیم سوربات در بسیاری از محصولات غذایی وجود دارد. مانند:
بنزوات سدیم که یک ماده نگهدارنده است و معمولاً در مرباها، نوشیدنی ها، سالادها و ترشی های آماده استفاده می شود- غذاهایی که دارای PH اسیدی هستند. از مواد نگهدارنده شیمیایی مانند بنزوات سدیم به طور مکرر در غذاهای فرآوری شده استفاده می شود تا از رشد باکتری ها، که می توانند باعث فساد مواد غذایی شوند، جلوگیری کند.
بنزوات سدیم خوراکی میتواند به عنوان یک ماده نگهدارنده در جلوگیری از فساد میکروبی بسیاری از مواد غذایی که در آنها استفاده از فرایند حرارتی امکانپذیر نمیباشد و یا در مناطقی که دارای هوای گرم و مرطوب بوده و فاقد سردخانه های مناسب میباشند موثر بوده و مشخصاً میتواند ضایعات مواد غذایی را بطور چشمگیری کاهش دهد.
مصرف کنندگان میتوانند با توجه به اینکه محصول در کدام آب و هوا ماندگاری بیشتری دارد، (سرد یا گرم) بین بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم یک کدام را برای نگهداری محصول انتخاب کنند. بنزوات سدیم خوراکی یک ماده افزودنی در فرآوری مواد خوراکی کاربرد مطلوبی دارد.
از دید کارشناسان در زمان بکارگیری از این ماده معمولا هیچ خطری استفاده کننده را تهدید نمی کند. امروزه، افزودنیهای غذایی بیشتر از هر زمان دیگری مورد بررسی، تنظیم و نظارت قرار میگیرند. تمام افزودنیهای غذایی جدید تحت آزمایشهای دقیق و ارزیابی ایمنی قرار میگیرند.
در مورد ویژگی های بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم به عنوان افزودنی و کاربرد های آن صحبت کردیم. دقت داشته باشید افزودنی های مورد استفاده زمان حاضر ممکن است با انجام مطالعات جدید، در آینده تایید سازمان بهداشت جهانی خود را از دست بدهند. بنابراین تا حدودی مصرف محصولات آرایشی و مواد غذایی دارای نگهدارنده را محدود کنید و سعی کنید از محصولات مراقبتی و مواد غذایی استفاده کنید که کمترین افزودنی ها ساخته شده و با استفاده از مواد طبیعی در اختیار مصرف کننده قرار گرفته است.