بیشتر بدانیم
به دلیل ارزش کالری پایین آن، در محصولات دارویی، غذاهای بدون قند و محصولات مراقبت از دهان مانند خوشبو کننده های دهان و خمیر دندان استفاده می شود. این دارو برای بیماران دیابتی تجویز می شود زیرا تمایل کمتری به افزایش سطح قند خون دارد. مصرف سوربیتول باعث ایجاد حس خنکی در دهان می شود و تقریباً هیچ مزه ای ندارد. با حفظ رطوبت، بهبود بافت، به حفظ کیفیت بالای محصولات غذایی کمک می کند. در ادامه با انواع سوربیتول آشنا می شویم و اطلاعاتی در اختیار شما قرار می دهیم.
سوربیتول به عنوان یک اصلاح کننده کریستالیزاسیون، یک عامل نرم کننده و یک کنترل کننده ویسکوزیته عمل می کند. این ماده مهمی در اقلام شیرینی پزی و مواد غذایی است که باید برای مدتی نگهداری شود. سوربیتول یک ترکیب طبیعی از میوه هایی مانند سیب و گلابی است. میوه های خشک مانند آلو و کشمش؛ میوه های هسته دار مانند زردآلو و هلو.
سوربیتول دارای دو نوع می باشد که در ادامه با ویژگی ها و کاربرد آنها آشنا می شویم:
این ماده طعم شیرین داشته، به صورت پودر سفید کریستالی است که جایگزین ساکارز است. میزان شیرینی این پودر 50 تا 60 درجه است و نسبت به میزان شیرینی ساکارز کمتر میباشد. سوربیتول پودری از انواع سوربیتول می باشد که به صورت گرانولی یا تکه های کوچک است که پس از جذب از طریق بدن ، تبدیل به فروکتوز میشود که حالت مایع شدن و شکل گیری بسیار بالایی دارد. به راحتی در آب حل شده و یکی از مشتقات گلیکوز میباشد.
از دیگر انواع سوربیتول، سوربیتول مایع می باشد که بیشتر در صنایع غذایی و خوراکی کاربرد دارد. در تولید آبنبات فاقد شکر، سوربیتول کاربرد شکر را به عنوان یک شیرین کننده کم کالری بدون قند دارد. علاوه بر این، نرمی و شکلات آب نبات را بهبود می بخشد. در بستنی فاقد شک، معمولاً از آن برای تهیه شیرینی، انتقال مواد به بدن و بافت استفاده می شود. در مربای میوه مخصوص افراد دیابتی و کره بادام زمینی، از سوربیتول به عنوان ماده مرطوب کننده برای کاهش خشکی و بهبود قابلیت پخش شدن این مواد استفاده می شود.
سوربیتول به عنوان یک شیرین کننده در صنایع مختلف پزشکی، دارویی، صنعت مواد غذایی و نوشیدنی ها کاربرد دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره داشت:
در ترکیب محصولات بدون قند و رژیمی همچون نوشابه های رژیمی، بستنی و آدامس های بدون قند، به عنوان جایگزین شکر در آبنبات ها، کالاهای پخته شده و شربت ها
به عنوان نرم کننده و بازدارنده دردسرهای یخ زده، کلوچه ها، کیک ها و بستنی ها استفاده می شود.
تاثیر سوربیتول بر دیابت:
انواع سوربیتول به منظور استفاده در رژیم غذایی افراد دیابتی و همچنین رژیم لاغری مفید است زیرا می تواند به عنوان یک ماده جایگزین قند موجب افزایش گلوکز خون موثر است و می تواند پاسخ انسولین مرتبط با گلوکز را کاهش دهد که قبل مصرف حتما باید با پزشک مشورت شود.
سلامت دهان:
به منظور کاهش مشکلات دهان و دندان در ترکیب خمیر دندان و آدامس از آن استفاده می شود که در جویدن مواد غذایی موجب زیاد شدن بزاق شده و باعث جلوگیری از پوسیدگی و تولید باکتری در دهان می شود.
سوربیتول به منظور کاهش قند خون: این ماده از گلوکز گرفته شده و دارای کالری کمی می باشد و برای افرادی که دارای دیابت هستند مفید است ولی در هنگام استفاده باید به دوز مصرف آن دقت کرد زیرا تجمع بیش از حد آن در بدن باعث مشکل می شود.
انواع سوربیتول موثر در سلامت پوست:
در صنعت آرایشی و بهداشتی به عنوان مرطوب کننده و غلیظ کننده مانند تولید ژل های شفاف استفاده می شود که خاصیت ضد پیری دارد و از ایجاد چروک جلوگیری می کند و میکروبیوم موجب حفظ باکتری های پوست شده و به حفظ تعادل آن کمک می کند.
هرگاه کلمه (بدون شکر) یا (دیابتی) را در برچسب غذایی بنویسند، ممکن است ماده غذایی حاوی این افزودنی غذایی باشد. لیست مواد حاوی آبنبات بدون قند، شکلات دیابتی، آدامس یا قهوه بدون قند، بستنی های بدون قند و سایر محصولات مشابه را بررسی کنید. اگر کلمات سوربیتول، ایزومالت را مشاهده کردید بدانید که این غذا حاوی انواع سوربیتول یا سایر مواد مشابه است.