بیشتر بدانیم
باید بگوییم که سوربات پتاسیم از جمله مهمترین و کاربردی ترین محصولات شیمیایی، به خصوص در صنایع غذایی و خوراکی به شمار می آید. امروزه استفاده از این محصول در صنایع غذایی یک تکنولوژی جدید به حساب میآید که بیشتر در محصولات غذایی به عنوان یک مادهی ضد میکروبی مورد استفاده قرار میگیرد. پس با ما تا آخر این گزارش همراه باشید تا اطلاعات مفیدی دربارهی مصرف سوربات پتاسیم در اختیارتان قرار دهیم.
به طور گسترده مصرف سوربات پتاسیم برای جلوگیری از رشد کپک، باکتری ها و قارچ ها در پنیر، میوه، محصولات پخته، محصولات گوشتی خشک، نوشابهها و نوشیدنیهای میوهای و ژله ها استفاده می گردد. این محصول معمولاً در طول فرآیند تخمیر به شراب اضافه میشود تا از خراب شدن آن جلوگیری نماید، همچنین می تواند طعم شراب را کاملا حفظ کند و از رشد مخمر و کپک جلوگیری نماید.
یکی از دیگر از ویژگی های مصرف سوربات پتاسیم این است که به عنوان نگه دارنده در مراقبت های شخصی و محصولات آرایشی نظیر شامپوها، نرم کنندهها و کرم های مایع کمک بسیاری می کند. همچنین قیمت مناسب و سهولت تولید و فرآوری نیز از دیگر مزیت های سوربات پتاسیم به شمار می رود. این ویژگی باعث می شود که مصرف پتاسیم سوربات در صنایع غذایی از نظر اقتصادی مقرون به صرفه باشد.
میزان مصرف سوربات پتاسیم در هر کیلوگرم کیک 1.0 گرم می باشد. در واقع در شرایطی که ماندگاری میکروبی محصولات کیک ناکافی باشد به صورت معمول است که حتما باید یک مهارکننده قالب مناسب برای افزودن به اثر فعالیت آب محصول خود اضافه نمایید. سپس در نظر داشته باشید سطوح افزودنی با توجه به شرایط ماندگاری متفاوت می باشد و در عمل سطوح بالای افزودنی منجر به تغییر طعم محصول میشود که ممکن است محصول را برای مصرف کنندگان غیرقابل قبول کند.
طبق مطالعات انجام شده مشخص شده است که مصرف سوربات پتاسیم عملاً بی ضرر می باشد و نمی تواند تاثیر منفی جدی بر سلامتی بگذارد. ولی با این حال عده ای خاصی از افراد وجود دارند که در مصرف این محصول باید خودداری کنند. در واقع برای زنان باردار، مصرف سوربات پتاسیم بیش از حد خاتمه بارداری را تهدید می کند و ممکن است واکنش های آلرژیک شدیدی نیز رخ دهد.
این محصول شیمیایی سرطانزا نیست و تنها در غلظت بسیار بالا و به صورت غیرمستقیم ممکن است منجر به بروز سرطان شود. برخی از افراد ممکن است نسبت به وجود این ماده در غذاها واکنش آلرژیک داشته باشند ولی در نظر داشته باشید بیشتر آلرژی به سوربات پتاسیم در محصولات آرایشی و بهداشتی وجود دارد.
سوربات پتاسیم یک نگه دارنده غذایی محسوب می شود که معمولاً از آن در صنعت پخت برای جلوگیری از کپک، مخمر و میکروب ها استفاده می گردد. غالباً در کیکها و شیرینیها، شربتهای نوشیدنی، پنیر، میوههای خشک، مارگارین و … در غلظت های بسته به کاربرد خاص استفاده میشود. این ماده معمولاً در محصولات مخلوط شیمیایی از سوربات پتاسیم در سطح 0.03 تا 0.4 درصد از وزن خمیر استفاده میشود. همچنین سوربات پتاسیم به دلیل اثرات بدی که روی سلولهای مخمر دارد می تواند حجم نان را کاهش دهد و خمیر چسبناکی تولید کند که پردازش آن بسیار دشوار می باشد بنابراین برای پخت نان مناسب نیست اما در کیکها استفاده میشود.
این محصول از واکنش میان پتاسیم هیدروکسید و سوربیک اسید در روش صنعتی صورت میگیرد که در نهایت پتاسیم سوربات تولید میگردد. در واقع سوربات پتاسیم هم به شکل گرانول سفید هم به شکل رشته های سفید تولید میشود. همان طور که در قسمت بالا ذکر کردیم به سادگی در آب حل میشود و به همین خاط باید در نگهداری آن دقت نمایید تا در معرض هوای مرطوب قرار نگیرد وگرنه ممکن است کم اثر شود.
همان طور که میدانید سوربات پتاسیم نوعی ماده ضد کپک حساب می شود که می تواند در آب هم به راحتی حل شود و در صنعت غذایی به عنوان نگهدارنده مورد استفاده قرار گیرد. این نگهدارنده در مقادیر مجاز خطری ندارد ولی به خاطر داشته باشید استفاده غیر مجاز و بیش از حد این محصول خطراتی را به دنبال مینماید. مصرف سوربات پتاسیم به میزان مجاز در صنایع غذایی بسیار مفید نیز می باشد.