بیشتر بدانیم
پودر کاکائو را می توان در طیف وسیعی از فرمولاسیون محصولات فراتر از شیرینی ها استفاده کرد. انواع پودر کاکائو به طور گسترده در لبنیات، محصولات پخته شده و نوشیدنی ها استفاده می شود، اما همچنین طعم و رنگ را به سس ها، مارینادها و حتی مکمل ها اضافه می کند. به دلیل تفاوت در رنگ، طعم، محتوای چربی و pH، مهم است که نوع مناسب پودر کاکائو را برای کاربرد مورد نظر خود پیدا کنید.
امروزه میتوانید درخت های کاکائو رو تو مناطق استوایی سراسر جهان پیدا کنید و دونه های این درختها برای تهیه پودر کاکائو برداشت میشوند. از کاکائو شکلات هم تهیه میکنند و برای تولید نزدیک نیم کیلو شکلات ، به 400 دونه کاکائو نیاز هست. دونه های کاکائو قبل از اینکه به صورت پودر کاکائو یا کاکائو در بیان ، از طریق فرآیند تخمیر ، طعم و بافت اونها تغییر میکنند.
کاکائو از نظر سلامتی مزایای زیادی دارد و ویژگی های کاکائو مثل قهوه هست. کاکائو با داشتن آنتی اکسیدان خاصیت ضد سرطانی داره ، به طوریکه 3 برابر چای سبز ، از دچار شدن به سرطان جلوگیری میکند. دانه های این گیاه تقویت کننده قلبه و علاوه بر این ، محتوی مقدار زیادی چربی است.
طبقه بندی بر اساس محتوای چربی یا کره کاکائو
به پودرهای کاکائو با 10 تا 12 درصد کره کاکائو، پودر کم چرب گفته میشود.
پودرهایی با محتوای چربی 16 تا 18 درصد، چربی متوسط نامیده میشوند.
پودرهایی با 22 تا 24 درصد چربی، کاکائوی صبحانه یا کاکائوی پرچرب نامیده میشوند.
پودر کاکائو تیره بهتر میباشد یا روشن ؟
اگر به خواهیم بسیار ساده و روان توضیح دهیم، هر دو این مدل ها در صورتی که از دانه های کاکائو مرغوب گرفته شده باشد داری کیفیتی خوبی میباشند اما به دلیل تفاوت های که در ساختار کاکائو تیره (ترک) با کاکئو روشن (هلندی) وجود دارد، غالبا پودر کاکائو تیره یا همان ترک را به دلیل رنگ ظاهری تیره و طعم تلخش برای پخت کیک و دسر و هات شکلات اسفاده میکنند و از پودر کاکائو روشن یا همان به اصطلاح هلندی به خاطر ظاهر روشن و طعم ملایم برای بیشتر شیر کاکائو یا نوشیدنی های شکلاتی شیرین استفاده میشود.
3نوع پودر کاکائو وجود دارد:
1_پودر کاکائو تیره
2_پودر کاکائو هلندی
3_پودر کاکائو طبیعی
تفاوت عمده بین آنها : پودر کاکائو طبیعی با استفاده از مواد جامد کاکائو خالص تهیه میشود. پودر کاکائو فرآیند هلندی با ماده قلیایی فرآوری می شود و پودر کاکائو تیره با ماده بسیار قلیایی فرآوری میشود. پودر کاکائو قلیایی شده تیره یکی از انواع پودر کاکائو است. در واقع، پودر کاکائو با کمک آسیاب از دانه کاکائو حاصل می گردد و در دو مدل متفاوت ساخته می شود که این مدل ها عبارتند از پودر کاکائو قلیایی و پودر کاکائو طبیعی. پودر کاکائو قلیایی از مرغوبیت بهتری برخوردار است و از نظر رنگ دهی نیز دارای طیف رنگی تیره تری است. در مقابل، پودر کاکائو طبیعی دارای رنگ روشنی است و به نسبت نوع قلیایی شده، مصارف کمتری دارد. پودر کاکائو قلیایی طعم فوق العاده لذیذی به انواع کیک، انواع شکلات و … می بخشد و عطر مطلوبی نیز دارد اما پودر کاکائو طبیعی، طعم تندی به آنها می بخشد به همین خاطر آن را در هر محصولی نمی توان به کار برد.
بنابراین این تندی زیادی که در پودر کاکائو طبیعی وجود دارد منجر به این شده است که بیشتر مشاغل صنایع غذایی تمایل به سفارش پودر کاکائو مدل قلیایی داشته باشند. در پودر کاکائو نچرال، ماده خاصی افزوده نمی شود و به عبارتی این مدل تنها پودر شده کلوخ کاکائو می باشد ولی پودر کاکائو قلیایی که به نام های دیگری نظیر پودر کاکائو هلندی، تیره، دارک و آلکالاینز معروف است به آن کربنات پتاسیم اضافه می شود تا مقدار PH آن بیشتر شود. در ایران، این مدل پودر کاکائو طرفداران بیشتری دارد.
موارد استفاده از پودر کاکائو :
موارد استفاده از انواع پودر کاکائو متعدد است. نوع فراورده شده از نوع طبیعی راحتتر حل میشود؛ بنابراین برای آماده سازی انواع خوراکی ها مانند بستنی و نوشیدنی های شکلاتی بهتر است از این نوع استفاده کنید. برای پخت و پز یا تهیه نوشیدنی نوع کاکائو مهم است. اگر بخواهیم به زبان ساده تر بگوییم به طور مثال در دستور پخت خوراکی هایی که جوش شیرین وجود دارد بهتر است از پودر کاکائو طبیعی استفاده کنید؛ اما اگر در دستور پخت خوراکی مورد نظر بکینگ پودر وجود دارد استفاده از پودر کاکائو فرآوری شده هلندی توصیه می شود.
تفاوت پودر کاکائو با شکلات :
برای مثال در هر شکلات تخته ای از کره کاکائو و شکر و لیستین استفاده شده است. پودر کاکائویی با کیفیت تر است که معمولاً میزان کره کاکائو آن بیشتر باشد. به عبارتی باید این را بگویم که در هنگام خرید درصد کره کاکائو را باید حتما در نظر بگیرید تا از کیفیت آن مطمئن شود. پودر کاکائو در شکلات هایی مانند شکلات سفید وجود ندارد و شکلات های سفید از ترکیب کره کاکائو و شکر تولید می شوند.
نحوه نگهداری از پودر کاکائو:
پودر کاکائو را می توان در یک ظرف در بسته به مدت دو سال نگهداری کرد. آن را باید در یک مکان خنک، تاریک و خشک قرار داد. بهتر است در مخزن های قلعی با درب سفت نگهداری کنید. این پودرها در یخچال یا فریزر قابل نگهداری نیستند زیرا باعث می شود رطوبت بر روی آن اثر بگذارد و زودتر فاسد شوند.
خواص پودر کاکائو برای سلامتی
۱-کاکائو برای سلامت قلب مناسب است
دانشمندان بسیاری توصیه کرده اند که شما بایستی کاکائو را در رژیم غذایی خود جای دهید ، با توجه به تحقیقاتی که صورت گرفته است ، پودر کاکائو تلخ و حاوی فلاوونول بالا برای سلامتی قلب بسیار موثر می باشد . توصیه می شود روزانه ۲٫۵ تا ۱۰ گرم کاکائو در رژیم غذایی خود قرار دهید . همچین کاکائو می تواند باعث کاهس خطر حمله قلبی گردد.
۲-خواص ضد میکروبی و تقویت کننده سیستم ایمنی
کاکائو از جمله موادی است که به جهت دارا بودن خواص ضد میکروبی می تواند در تقویت سیستم ایمنی برای پوست و دندان ها مفید باشد ، بسیاری از تحقیقات امروزی سودمند بودن کاکائو جهت مراقبت از حفره های دندانی و بیماری های لثه را تایید کرده اند ، همچنین کاکائو موجود در شکلات به دلیل وجود پلی فنل های کاکائو نمی تواند دلیل آکنه پوستی باشد ، مصرف کاکائو در طولانی مدت باعث حفاظت از پوست در برابر خورشید ، بهبود گردش پوستی و هیدراتاسیون می شود .
۳-سودمند برای افراد مبتلا به آسم
آسم یک بیماری تنفسی می باشد ، تئوبرومین و تئوفیلین دو ماده ضد آسمی هستند که در ترکیبات کاکائو یافت می شوند ، تئوبرومین به نوعی مانند کافئین و ضد سرفه عمل می کند ، تئوفیلین نیز به انبساط ریه ها ، شل کردن راه های هوایی و کاهش التهاب کمک می کند.
۴-ضد سرطان
برخی از منابع ادعا دارند ، فلاوون موجود در کاکائو می تواند دارای خاصیت ضدسرطانی باشد. از آنجایی که پودر کاکائو یکی از غنی ترین منابع آنتی اکسیدان فلاوانول هستند ف این خاصیت ضد التهابی با رشد سرطان گونه سلول ها می جنگند و مانع از ابتلای فرد به سرطان می شوند. تحقیقاتی که بر روی حیوان ها صورت گرفته ، تاثیر مثبتی از مصرف مداوم کاکائو در کاهش سرطان پستان ، پانکراس ، پروستات ، کبد ، کولون و همچنین لوسمی دیده شده است .
۵-کمک به کنترل وزن
از دیگر فواید رژیم دارای کاکائو و شکلات تلخ کمک به کنترل وزن می باشد ، پودر کاکائو با تنظیم مصرف انرژی ، کاهش اشتها و التهاب میتواند به کنترل وزن شما کمک نماید.
۶-بهبود علائم دیابت نوع دو
اگرچه مصرف مواد قندی برای بیماری دیابت و کنترل قند خون توصیه نمی شود اما در واقع کاکائو دارای خواص ضد دیابتی می باشد ، فلاونول کاکائو باعث کاهش هضم و جذب کربوهیدارت در روده ، ترشح انسولین ، کاهش التهاب و تحریک جذب قند از خون به عضله می شود.
نتیجه گیری : شرکت آرون شیمی نامدار وارد کننده مستقیم پودر کاکائو جهت واردات ، عرضه و تامین با بهترین قیمت فروش در خدمت شما میباشد.
سوالات متداول
1_آیا پودر کاکائو خراب میشود؟ به طور کلی کیفیت پودر کاکائو (باز شده یا باز نشده) معمولا تا 2سال بعد از بهترین تاریخ مصرف حفظ می شود.
2_ چند مورد از خواص پودر کاکائو چیست؟ آنتی اکسیدان قوی _ کاهش بروز سکته قلبی _ سرشار از کربوهیدرات _ مقابله با چاقی و دیابت