بیشتر بدانیم
کره حیوانی از شیر دام هایی چون، گاو، گوسفند، بز و … به دست می آید و این در حالی است که کره گیاهی یا همان مارگارین با چربی گیری از گیاهان حاصل می شود که البته با تغییراتی که بر روی آن اعمال می شود از نظر ظاهر، بو، رنگ و ستار به کره حیوانی شباهت پیدا می کند. کره گیاهی از ترکیب روغن های گیاهی به دست می آید و در نتیجه، برخلاف داشتن ظاهری مشابه کره لبنی، پایه اصلی آن شیر نیست. مانند کره حیوانی مارگارین، حدود 80 درصد چربی داشته و از لحاظ تولید فرایند متفاوتی با کره لبنی ندارد. کره حیوانی و کره گیاهی دارای شباهت ها و تفاوت هایی هستند.
کره حیوانی و مارگارین از نظر مشخصات شیمیایی و ویژگی های ساختاری تفاوت های بارزی با هم دارند، به طوری که هر یک مزایا و معایب مخصوص خود را دارد. کره گیاهی دقیقاً شبیه به کره بوده و در عین حال از قیمت نسبتاً پایین تری برخوردار است. مارگرین با توجه به این که از گیاه حاصل می شود هیچ کلسترولی ندارد. همچنین کره حیوانی دارای زنجیره بلندی از اسیدهای چرب می باشد و این در حالیست که مارگارین را در صورت نیاز می توان به شکلی تولید نمود که زنجیره کوتاهی از این اسیدها را داشته باشد.
اصلی ترین تفاوت در ترکیب اسیدهای چرب اشباع و غیر اشباع آنها است. کره گیاهی خطر ابتلا به بیماری های مرتبط با چاقی و اضافه وزن را کاهش میدهد. کره حیوانی و کره گیاهی تقریبا به یک میزان کالری و چربی دارند. تفاوت اصلی میان این دو، نوع چربی موجود در آنها است. کره گیاهی میزان بیشتری از چربی ضد التهاب و چربی اشباع نشده دارد. این در حالی است که کره حیوانی سرشار از چربی های اشباع شده بر روی سلامت قلب و کلسترول تاثیر منفی دارد.
کره حیوانی حتی با میزان بالای چربی های اشباع شده هنوز از کره گیاهی بهتر است. بسیاری از کره های گیاهی یک چربی خطرناک به اسم ترانس دارند. این نوع چربی نا سالم ترین نوع چربی محسوب میشود و روی سلامت قلب بیشترین تاثیر منفی را دارد. این چربی با بیماری های جدی تر ارتباط داده شده است.
کره حیوانی و کره گیاهی دارای مزیت ها و معایب خاص خود هستند. مارگارین با توجه به کیفیت ماده اولیه و همچنین نحوه پیاده سازی فرآیند فرآوری میتواند در بهترین یا بدترین کیفیت تولید شود. کره حیوانی منبع بزرگی از انواع مواد ارزشمند مانند ویتامین های A، D، E، K و انواع مواد معدنی میباشد.در عین حال کره ی حیوانی دارای اسیدهای چربی و کلسترول میباشد و به همین دلیل در مصرف آن فرد نباید زیاده روی کند. خواص کره حیوانی مسلما بیشتر از کره ی گیاهی میباشد به همین دلیل سعی کنید در مصرف کره از کره حیوانی استفاده کنید.
هیچ فرقی بین کالری کره حیوانی و گیاهی وجود ندارد و هردو نوع کره به یک میزان چاق کننده هستند. بنابراین به بهانه گیاهی بودن فکر نکنید با مصرف مارگارین کالری کمتری به بدنتان می رسانید. (هر گرم کره 9 کیلو کالری انرژی دارد.)
مصرف انواع کره چه کره حیوانی و کره گیاهی برای سلامتی مضر است و اگر روزی خواستید از کره استفاده کنید مسلما استفاده از کره حیوانی به گیاهی ارجحیت دارد. توجه کنید از کره حیوانی کارخانه ای و پاستوریزه استفاده کنید چرا که در کره های محلی عوامل بیماری زا و چربی های مضر بیشتری وجود دارد.
آیا مصرف کره حیوانی و کره گیاهی باعث افزایش کلسترول خون میشود؟
خیر. زیرا بدن انسان چندان هوشمند است که در شرایط دریافت زیاد کلسترول تولید آن را در بدن کاهش میدهد و از این طریق کلسترول خون را کنترل میکند.